Бившият германски канцлер Ангела Меркел бе удостоена с престижната награда Нансен на Агенцията на

...
Бившият германски канцлер Ангела Меркел бе удостоена с престижната награда Нансен на Агенцията на
Коментари Харесай

Меркел с награда Нансен заради подкрепата й за бежанците

Бившият немски канцлер Ангела Меркел бе удостоена с престижната награда " Нансен "  на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. Тя бе похвалена за решимостта си да пази търсещите леговище, до момента в който е била на поста си, предава Агенция Франс Прес.

" Като оказа помощ на повече от един милион бежанци да оцелеят и да се възстановят, Ангела Меркел прояви огромна морална и политическа храброст ", се споделя в изказване на ръководителя на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

Наградата се присъжда всяка година от Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации (ВКБООН) на обособения човек, група или организация, като самопризнание за изключителни заслуги към идеята на бежанците, разселените лица или на лица без поданство. Тя е основана през 1954 година и носи името на безстрашния норвежки полярен откривател, политик и притежател на Нобелова премия за мир – Фритьоф Нансен.

Като първи Върховен комисар за бежанците в Обществото на народите, достиженията на Нансен са съдействали доста за даването на право на глас на принудително разселените лица.

Наградата се състои от възпоменателен орден, орден „ Нансен “ и парична премия от 100 000 $, предоставена от държавните управления на Норвегия и Швейцария за стартирането на взаимен план в съвещания с ВКБООН за подкрепяне на принудително разселените.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР